dierenarts voor paarden

Paardendierenarts

Equine veterinarian

Lucas Troch


Blogopmaak

Mijn veulen heeft een standafwijking: wat nu?

Mijn veulen heeft een standafwijking: Wat nu?

The English version can be found below

Het veulenseizoen is weer volop aan de gang en de eerste veulens dartelen al vrolijk rond in de weide. Iedere fokker hoopt natuurlijk op een gezond en correct gebouwd veulen maar niet alle fokkers hebben dit geluk. Bij sommige veulens merkt de eigenaar, smid en/ of de dierenarts dat er iets afwijkend is met de stand van de hoef of het volledige been. 


Het tijdig opmerken van een afwijking laat een snelle correctie toe indien nodig. Bij twijfel contacteert de eigenaar best de dierenarts/dierenkliniek om de stand van de benen van het veulen te laten controleren en op die manier tijdig de juiste behandeling toe te kunnen passen.



Beoordeling van de stand van de ledematen bij het veulen

De beoordeling van de stand van de ledematen bij het veulen wordt het best uitgevoerd op een harde, gelijkmatige ondergrond.

Hierbij bekijken we het veulen zowel stilstaand, waarbij getracht wordt het veulen zo vierkant mogelijk te positioneren, als in stap op de rechte lijn (figuur 1). 


De beoordeling van de stand van de ledematen bij het stilstaande veulen

figuur 1: De beoordeling van de stand van de ledematen bij het stilstaande veulen 

Bij de stilstaande beoordeling wordt het veulen bekeken vanuit de voorzijde voor de voorbenen en vanuit  de achterzijde voor de achterbenen. Dit doen we best loodrecht op de voorknie respectievelijk sprong van het veulen. Op die manier kunnen we angulaire deformaties (O-benen of X-benen ) opsporen.


Er wordt gekeken of er een ‘denkbeeldige’ rechte lijn kan getrokken worden door het midden van de hoef, koot, kogel, voorknie/pijp en bovenbeen. Is dit het geval, dan zijn er geen angulaire deformaties aanwezig. Indien er een hoek zit in deze ‘denkbeeldige’ lijn dan wordt er gesproken van een varus (O-benen, linker paard op figuur 2) of valgus (X-benen, rechter paard op figuur 2). Vervolgens kan met behulp van radiografieën gekeken worden hoeveel graden de afwijking bedraagd en of chirurgische interventie noodzakelijk is.



een paard met O-benen en x-benen

figuur 2: Een schets van een paard met O-benen (links) en x-benen (rechts)

Het veulen wordt beoordeeld van aan de zijkant om ‘flexural’ deformaties (buigpees retracties) op te sporen 

Bij de ‘flexural’ afwijkingen zijn in het merendeel van de gevallen de buigpezen betrokken. Bij retractie van de buigers groeit het bot te snel in vergelijking met de pezen en trekt het gewricht in buiging (figuur 3a).  Hyper extensie of overdreven gestrekt zijn van een gewricht komt meestal voor bij de geboorte van het veulen door laxiteit van de buigpezen ( figuur 3b)




contractie van de diepe  buigpees
laxiteit van de buigpezen

Figuur 3a: Veulen dat op 2maand ouderdom plots op zijn teen begon te lopen links voor  ten gevolge van een contractie van de diepe buigpees

Figuur 3b Pony veulen dat door zijn kogels zakt door een abnormale laxiteit (niet sterk genoeg zijn) van zijn buigpezen 



Oorzaak van standafwijkingen bij veulens

Eenvoudigweg gezegd kunnen de oorzaken in 2 grote groepen opgedeeld worden:

1)    Oorzaken die aanwezig zijn voor de geboorte.

Bijvoorbeeld : abnomale ligging in de baarmoeder, vroeggeboorte, ontsteking van de baarmoeder, ziekte van de merrie, hormonale- of nutritionale inbalans, onvolledige verbening van het bot, … 

In dit geval wordt het veulen geboren met de afwijking.


2)    Oorzaken die aanwezig zijn na de geboorte

Bijvoorbeeld :  niet-uitgebalanceerde voeding, trauma van de groeischijf, pijn (door trauma, een kneuzing, ‘hoefblein’,…)  met secundaire retractie van de pezen, te snelle groei van de botten, infectie van de groeischijf, ongelijke belasting van de groeischijf, overbelasting van de groeischijf, …

In dit geval ontstaat de standafwijkingen in de eerste 6 tal maand na de geboorte.



Soorten standafwijkingen en hun behandeling

X en O benen vanaf de geboorte door onvollodige verbening van de botjes van de voorknie of sprong:

Bij te vroeg geboren veulens kan een O- of X-been onstaan doordat de kleine botjes in de voorknie of sprong onvoldoende verbeend zijn (figuur 4B). Het veulen gaat op deze fragiele botjes gaan lopen en drukt ze plat. Hierdoor zal er een abnormale stand ontstaan.


De behandeling bestaat uit een 2 tal weken stalrust in combinatie met een spalkverband. Eenmaal er voldoende verbening van deze botjes is opgetreden is het gevaar geweken.

Het proces van voldoende verbening wordt opgevolgd door radiografieën te nemen


normale verbening van de beentjes van de voorknie carpus
 onvolledige verbening van de beentjes van de voorknie corpus door een te vroeggeboorte

figuur 4A: een radiografische opname van de normale verbening van de beentjes van de voorknie en figuur 4B een radiografische opname van een onvolledige verbening van de beentjes van de voorknie door een te vroeggeboorte. 

Een andere oorzaak van O- of X-benen vanaf de geboorte is dat sommige veulens worden geboren met een O- of X-been door een foutieve ligging in de baarmoeder. Deze afwijkingen verdwijnen meestal spontaan in de eerste 4 levensweken en hebben geen behandeling nodig.



Door de kogels zakken vanaf de geboorte:
een abnormale laxiteit (niet sterk genoeg zijn) van zijn buigpezen

Figuur 5: Pony veulen dat door zijn kogels zakt door een abnormale laxiteit (niet sterk genoeg zijn) van zijn buigpezen 

Dit probleem doet zich voor bij pasgeboren veulens en vooral in de kogels. Ze lopen op de achterzijde van de kogels (figuur 5)

Het gaat hier om een laxiteit van de pezen en gewrichtskapsel en in de meerheid van de gevallen lost het probleem zich zelf op in de loop van de volgende weken als het veulen groeit en sterker wordt. 

De behandeling bestaat uit rust in een grote box en dagelijks gecontroleerde beweging (stappen naast de merrie) gedurende 15 minuten per dag om de spieren en de bijhorende structuren sterker te maken. Vrij weidebeloop wordt initieel afgeraden daar dit een overbelasting van de gewrichten kan veroorzaken.

Verbanden worden in dit geval afgeraden om dat deze de situatie kan verergeren. 



X en O benen die ontstaan tijdens de groei van het veulen:
O-been door ongelijke groei ter hoogte van de groeiplaat van de kogel.
 X-been door ongelijke groei ter hoogte van de groeiplaat van de voorknieën

Figuur 6A: Links voor O-been door ongelijke groei ter hoogte van de groeiplaat van de kogel.

Figuur 6b:  X-been links en rechts voor door ongelijke groei ter hoogte van de groeiplaat van de voorknieën


Deze ontstaan meestal de eerste weken/maand na de geboorte en een X-been is meer voorkomend dan een O-been.

Normaal groeit de groeiplaat in een bot over zijn gehele lengte gelijkmatig . In sommige veulens groeit echter de ene kant sneller dan de andere kant. Dit kan dan resulteren in een O-been (figuur 6A) of X-been (figuur 6B).

Erfelijkheid speelt hier ook een rol in. 


Het bot heeft echter een mechanisme om deze ongelijke groei in bepaalde mate uit zichzelf te corrigeren. Operatie van een X-been is dus niet onmiddellijk nodig. Meestal wordt er een aantal weken gewacht en kijkt men hoe het been zich corrigeert over de volgende weken.

Indien er onvoldoende correctie is moet er een kleine chirurgische ingreep uitgevoerd worden die een periostale strip (sneetje in het botvlies) wordt genoemd (figuur 7). 

Belangrijk is echter te weten dat het tijdstip voor deze correctie verschillend is van gewricht tot gewricht. De groeiplaat van het gewricht mag nog niet gesloten zijn. 


Hieronder een tabel die aangeeft voor welke leeftijd een corrigerende behandeling moet uitgevoerd worden: 

Bij milde vormen bestaat de behandeling enkel uit correctief bekappen en beslagen van de hoef. 

Het correct bekappen en beslagen van de hoef moet om de 2-4 weken herhaald worden. Bij een X-been wordt de buitenzijde van de hoef wat ingekort zodat bij steunnname de binnenzijde van de hoef eerst op de grond komt. Bij een O-been wordt de binnenzijde van de hoef ingekort. 

Deze veulens gaan best niet in de grote weide ter preventie van overbelasting van de groeiplaat. Indien het probleem niet opgelost is binnen de 4-6 weken is chirurgische ingreep misschien noodzakelijk. 


De chirurgische behandeling bestaat uit:

Ofwel het been stimuleren in de groei, waar de groeiplaat te traag groeit (de ‘holle’ kant) doormidel van ‘periostale stripping’ of het insnijden van het botvlies (figuur 7).

 periostale stripping botvlies ingesneden ter hoogte van de groeiplaat

Figuur 7: Een voorbeeld van periostale stripping. Hierbij wordt het botvlies ingesneden ter hoogte van de groeiplaat aan de kant die te traag groeit om de groei te stimuleren

Ofwel het been remmen in de groei waar de groeiplaat te snel groeit (de ‘bolle’ kant). Dit gebeurd door een schroef (figuur 8) of schroef en draadje (figuur 9) in of over de groeischijf te plaatsen. 


een schroef geplaatst is door de groeischijf
 schroeven, verbonden door een draad, geplaatst zijn door de groeischijf

Figuur 8: Op deze foto zien we dat er een schroef geplaatst is door de groeischijf van de voorknie aan de kant die te snel groeide om de groei te remmen

Figuur 9: Op deze foto zien we dat er 2 schroeven, verbonden door een draad, geplaatst zijn door de groeischijf van de voorknie aan de kant die te snel groeide om de groei te remmen

In erge gevallen wordt een combinatie van beide (periostale stripping in combinatie met een schroef of schroef met draad) uitgevoerd.



Grasvoet – bokvoet -klemvoet door retractie van de diepe buiger.
een contractie van de diepe buigpees.

Figuur 10: Veulen dat op 2maand ouderdom plots op zijn teen begon te lopen links voor  ten gevolge van een contractie van de diepe buigpees.

Bij een gras voet zit er een knik in de lijn tussen de kootbeenderen en de voorzijde van de hoefwand. De teen is te kort, de hiel te hoog. In erge gevallen loopt het paard nog enkel op de teen en raken de hielen zelfs de grond niet meer (figuur 10).


Milde gevallen worden behandeld doormiddel van een aangepast beslag dat meestal bestaat uit een ijzer met een verlegde teen en het inkorten van de hielen (figuur 11). 

Figuur 11: Aangepast beslag met verlengde teen bij een veulen. De verlengde teen werkt als een hefboom en duwt de ingekorte hiel op de grond waarbij de  diepe buigpees gerekt wordt.

Erge gevallen hebben een kleine bijkomende operatie nodig waarbij het check ligament onder de voorknie wordt doorgesneden. Dit geeft extra lengte aan de diepe buiger waardoor de hiel kan zakken. De operatie wordt steeds gevolgd door een revalidatie/stapschema gedurende een 2 tal maand.
Correctie treedt meestal op binnen de 2 maand na de operatie.


Naar voor knikken van de kogel door retractie van de buigers:
retractie van de buigpezen

Figuur 12: Het naar voor knikken van de kogel links voor bij een jaarling met retractie van de buigpezen


Hier kan zowel de oppervlakkige als de diepe buigpees een rol spelen. 

De kogel komt loodrecht op de grond te staan en bij erge gevallen knikt het veulen door de kogel naar voor toe (figuur 12).


Deze gevallen zijn ernstig en moeten snel behandeld worden. De chronische gevallen doen het minder goed na operatie.

De behandeling bestaat hier in een aangepast beslag samen met het doorsnijden van het check ligament van zowel de diepe als de oppervlakkige buiger.

Ook hier wordt de operatie gevolgd door een revalidatie/stapschema van ongeveer een 2 tal maand.
Correctie treedt ook hier best op binnen de 2 maand na de operatie zoniet wordt de kans op volledig herstel klein.


Conclusie


Het tijdig opmerken en aanpakken van een standafwijking zal de uitkomst van de behandeling aanzienlijk verbeteren. Neem contact op om correct advies te verkrijgen. 


Paardendierenarts-Equine veterinarian Lucas Troch


The English version can be found below








My foal has a conformation defect: What now?


The foal season is in full swing again, and the first foals are happily frolicking in the pasture.

Every breeder hopes for a healthy and correctly built foal, but not all breeders are fortunate enough to have this luck. In some foals, the owner, farrier, and/or veterinarian notice something abnormal with the comformation of the hoof or the entire leg.


Timely detection of a deviation allows for quick correction if necessary. In case of doubt, the owner should contact the veterinarian to have the foal's leg stance checked and thereby apply the correct treatment.


Assessment of limb comformation in the foal


Assessing the stance of the limbs in the foal is best done on a hard, even surface. Here we observe the foal both standing still, attempting to position the foal as squarely as possible, and walking in a straight line (Figure 1).

Assessment of limb comformation in the stationary foal

Figure 1: Assessment of limb comformation in the stationary foal


In the stationary assessment, the foal is viewed from the front for the front legs and from the back for the hind legs. It is best to do this perpendicular to the front knee and hock respectively. This way, angular deformities (bowlegs or knock-knees) can be detected.

We look to see if an 'imaginary' straight line can be drawn through the middle of the hoof, fetlock, pastern, front knee/cannon bone, and upper leg. If this is the case, then there are no angular deformities present. If there is an angle in this 'imaginary' line, then it is referred to as varus (bowlegs, left horse in Figure 2) or valgus (knock-knees, right horse in Figure 2). Subsequently, radiographs can be used to determine the degree of deviation and whether surgical intervention is necessary.

 a horse with bowlegs  and knock-knees

Figure 2: A sketch of a horse with bowlegs (left) and knock-knees (right)

The foal is assessed from the side to detect 'flexural' deformities (tendon retractions).

In 'flexural' deformities, the tendons are involved in the majority of cases. When the flexor tendons retract, the bone grows too quickly compared to the tendons, pulling the joint into flexion (Figure 3a). Hyperextension or excessive straightening of a joint usually occurs at birth due to laxity of the flexor tendons (Figure 3b).

contraction of the deep flexor tendon
abnormal laxity (not strong enough) of its flexor tendons

Figure 3a: Foal that began to walk on its toe at 2 months of age due to contraction of the deep flexor tendon

Figure 3b: Pony foal that sinks through its fetlocks due to abnormal laxity (not strong enough) of its flexor tendons

Causes of limb deformities in foals


Simply put, the causes can be divided into 2 major groups:

1) Causes present before birth.

For example: abnormal positioning in the uterus, premature birth, uterine inflammation, mare's illness, hormonal or nutritional imbalance, incomplete bone ossification, etc.

In this case, the foal is born with the deformity.


2) Causes present after birth:

For example: unbalanced nutrition, growth plate trauma, pain (due to trauma, bruising, 'navicular syndrome', etc.) with secondary tendon retraction, rapid bone growth, growth plate infection, uneven load on the growth plate, growth plate overload, etc.

In this case, the limb deformities occur in the first 6 months after birth.


Types of limb deformities and their treatment


Bowlegs and knock-knees present from birth due to incomplete ossification of the bones of the front knee or hock:

In prematurely born foals, a bowleg or knock-knee may occur because the small bones in the front knee or hock are not sufficiently ossified (Figure 4B). The foal walks on these fragile bones, pressing them flat. This will cause an abnormal stance to develop.

Treatment consists of about 2 weeks of stall rest combined with splinting. Once there is sufficient ossification of these bones, the danger is averted.

The process of sufficient ossification is monitored by taking radiographs.


Figure 4A: A radiographic image of normal ossification of the bones of the front knee and Figure 4B a radiographic image of incomplete ossification of the bones of the front knee due to premature birth.

Another cause of bowlegs or knock-knees from birth is that some foals are born with a bowleg or knock-knee due to incorrect positioning in the uterus. These deformities usually disappear spontaneously within the first 4 weeks of life and do not require treatment.

Sinking through the fetlocks from birth:
 abnormal laxity (not strong enough) of its flexor tendons

Figure 5: Pony foal that sinks through its fetlocks due to abnormal laxity (not strong enough) of its flexor tendons

This problem occurs in newborn foals, especially in the fetlocks. They walk on the back of the fetlocks (Figure 5).

This involves laxity of the tendons and joint capsule, and in the majority of cases, the problem resolves itself over the following weeks as the foal grows and strengthens.

Treatment consists of rest in a large box and daily controlled movement (walking alongside the mare) for 15 minutes per day to strengthen the muscles and associated structures. Free-range turnout is initially not recommended as it can cause joint overload.

Bandages are not recommended in this case as they can worsen the situation.

Bowlegs and knock-knees that develop during foal growth:

Figure 6A: Left bowleg due to uneven growth at the level of the growth plate of the fetlock.

Figure 6B: Knock-knees on the left and right due to uneven growth at the level of the growth plate of the front knees.

These usually occur in the first weeks/month after birth, with knock-knees being more common than bowlegs.

Normally, the growth plate in a bone grows evenly along its entire length. However, in some foals, one side grows faster than the other. This can result in a bowleg (Figure 6A) or knock-knee (Figure 6B).

Heredity also plays a role here.

However, the bone has a mechanism to correct this uneven growth to some extent on its own. Surgery for a knock-knee is therefore not immediately necessary. Usually, a few weeks are waited, and then the leg is observed to see how it corrects over the next weeks.

If there is insufficient correction, a minor surgical procedure called periosteal stripping (a small incision in the bone membrane) may be performed (Figure 7).

However, it is important to know that the timing for this correction varies from joint to joint. The growth plate of the joint must not yet be closed.

Below is a table indicating the age at which corrective treatment should be performed:

For mild forms, treatment consists only of corrective trimming and shoeing of the hoof.

The correct trimming and shoeing of the hoof should be repeated every 2-4 weeks. In a knock-knee, the outside of the hoof is shortened so that when weight is applied, the inside of the hoof touches the ground first. In a bowleg, the inside of the hoof is shortened.

These foals are best kept out of the large pasture to prevent overload of the growth plate. If the problem is not resolved within 4-6 weeks, surgical intervention may be necessary.

Surgical treatment consists of:

Either stimulating growth in the leg, where the growth plate is growing too slowly (the 'concave' side) by means of 'periosteal stripping' or cutting the bone membrane (Figure 7).

periosteal stripping. Here, the bone membrane is incised at the level of the growth plate on the side that is growing too slowly to stimulate growth.

Figure 7: An example of periosteal stripping. Here, the bone membrane is incised at the level of the growth plate on the side that is growing too slowly to stimulate growth.

Or slowing down growth in the leg where the growth plate is growing too fast (the 'convex' side). This is done by placing a screw (Figure 8) or screw and wire (Figure 9) in or over the growth plate.

Figure 8: In this photo, we see a screw placed through the growth plate of the front knee on the side that grew too quickly to slow down growth.

Figure 9: In this photo, we see two screws connected by a wire placed through the growth plate of the front knee on the side that grew too quickly to slow down growth.

In severe cases, a combination of both (periosteal stripping combined with a screw or screw with wire) is performed.

Grass foot - club foot - contracted foot due to retraction of the deep flexor.

Figure 10: Foal that began to walk on its toe at 2 months of age due to contraction of the deep flexor tendon.

In a club foot, there is a bend in the line between the pastern bones and the front of the hoof wall. The toe is too short, the heel too high. In severe cases, the horse walks only on the toe, and the heels do not even touch the ground (Figure 10).

Mild cases are treated with adapted shoeing, usually consisting of a shoe with an extended toe and shortening of the heels (Figure 11).

Adapted shoeing with extended toe in a foal.

Figure 11: Adapted shoeing with extended toe in a foal.  The extended toe acts as a lever and pushes the shortened heel to the ground, stretching the deep flexor tendon.

Severe cases require a minor additional surgery in which the check ligament under the front knee is cut. This adds extra length to the deep flexor, allowing the heel to drop. The surgery is always followed by a rehabilitation/walking schedule for about two months.

Correction usually occurs within two months after the surgery.

Forward knuckling of the fetlock due to retraction of the flexors:


Figure 12: Forward knuckling of the fetlock on the left in a yearling with retraction of the flexor tendons.

Here, both the superficial and deep flexor tendons can play a role.

The fetlock stands perpendicular to the ground, and in severe cases, the foal knuckles forward through the fetlock (Figure 12).


These cases are serious and must be treated promptly. Chronic cases do not do well after surgery.

Treatment here consists of adapted shoeing along with cutting the check ligament of both the deep and superficial flexors.

Here too, the surgery is followed by a rehabilitation/walking schedule of about two months.

Correction is also best within two months after the surgery; otherwise, the chance of complete recovery is small.


Conclusion

Timely detection and addressing of a conformation defect will significantly improve the treatment outcome. Contact for correct advice.



Equine Veterinarian Lucas Troch


door 476757_equinevets.be 23 januari 2025
🚨🚨Belangrijk: Nieuwe FEI regels ivm influenza vaccinaties 🚨🚨 Vaccinatie tegen Paardeninfluenza: Wat is nieuw? Vanaf 3 februari 2025 moet elke toediening van een influenza-vaccin worden geregistreerd in de FEI HorseApp door de dierenarts op de dag van toediening. De naam van het vaccin en het batchnummer moeten in de registratie vermeld worden. Tussen februari en december 2025 zullen FEI HorseApp-gebruikers geleidelijk in staat zijn om de vaccinatiehistorie van hun paard bij te werken, zowel zelf via de app als door de dierenarts wanneer de volgende vaccinatie gepland is. FEI-dierenartsen zullen de vaccinatiestatus van het paard controleren via de app wanneer het paard arriveert op de internationale competitie. Zorg ervoor dat de informatie compleet en correct is. De app stuurt ook automatische herinneringen wanneer een vaccinatie bijna verloopt. De vaccinatie-app is beschikbaar voor FEI-dierenartsen, ruiters, grooms, eigenaren en trainers. Meer informatie is beschikbaar op https://inside.fei.org/fei/your-role/veterinarians/department-updates?year= Lees dit artikel op de website www.equibel.be. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons een bericht te sturen Bron: Paardensport Vlaanderen vzw Ligue Equestre Wallonie Bruxelles asbl - LEWB 🚨🚨Important: New FEI Rules for Influenza Vaccinations🚨🚨 Equine Influenza Vaccination: What's new? As from 3 February 2025 each administration of an influenza vaccine must be recorded in the FEI HorseApp by the veterinarian on the day of administration. The name of the vaccine and the batch number must appear on the record. Between February and December 2025, FEI HorseApp users will gradually be able to complete their horse's vaccination history, both themselves via the app and/or by the vet when the next vaccination is due. FEI vets will check the horse's vaccination status via the app when the horse arrives at the international competition. Please ensure that the information is complete and correct. The app will also send automatic reminders when a vaccine is about to expire. The vaccination app is available to FEI vets, riders, grooms, owners, trainers. Further information is available on https://inside.fei.org/fei/your-role/veterinarians/department-updates?year= Read this article on the website www.equibel.be. Still have questions? Don't hesitate to send us a message Source: Paardensport Vlaanderen vzw Ligue Equestre Wallonie Bruxelles asbl - LEWB
door 476757_equinevets.be 29 september 2024
Radiologische screening van het jonge sportpaard The English version can be found below  De herfst heeft zijn intrede gemaakt, het weer wordt slechter en de weiden worden natter. Het moment dat de 18 maanders terug binnen genomen worden en misschien al eens mogen tonen wat zij kunnen in vrijheid. Dit is niet enkel het moment om hun eerste kunsten te tonen maar ook het ideale moment voor hun eerste radiologische screening. Kleine nuance hier wel, radiologische screening van de knieën op OCD wordt aangeraden op een leeftijd van 6-8 maand. Dit omdat deze kraakbeenflappen op deze leeftijd nog eventueel kunnen worden vastgezet met resorbeerbare schroeven zodat deze terug volledig of gedeeltelijk vastgroeien
door 476757_equinevets.be 27 februari 2024
Waarom een goed management en voeding van de drachtige merrie/veulen belangrijk is voor een gezond veulen/paard op lange termijn Vandaag de dag worden paarden vooral gefokt om op volwassen leeftijd te presteren op veeleisende sportwedstrijden. Buiten de genetische factoren, zijn de omgevingsomstandigheden waarin het jonge dier ontwikkeld en opgroeit een belangrijke factor voor de toekomstige gezondheid en ziekte bij het volwassen paard zoals groeistoornissen en OCD. De kennis van de invloed van deze omgevingsfactoren is op dit moment nog relatief beperkt. De gegevens die beschikbaar zijn tonen wel de belangrijke rol aan van de omgeving op de lichaamsbouw, gewricht en bot kwaliteit, cardiovasculaire functies, … Op basis van bovenstaande kan het adequaat management van de fokmerrie en veulen worden beschouwd als een belangrijke basis voor de vroege en late ontwikkeling (welzijn, gezondheid en sportvaardigheden) van het (toekomstig)veulen Voor velen begint stilaan het aftellen… misschien nog twee of drie maanden voor het grote moment daar is … twee of drie belangrijke maanden … De voeding van de merrie is in deze periode van zeer groot belang en speelt een cruciale rol bij het voorkomen van ontwikkelingsstoornissen bij het veulen. Ondervoeding/gebalanceerde voeding/Te veel voeding/obese merrie tijdens de dracht - Ondervoeding van de merrie tijdens de dracht wordt niet enkel veroorzaakt door te weinig voeding. Dit kan ook door een verkeerde samenstelling van voeding of door aanslepende ziekte bij de merrie waardoor er niet voldoende van de juiste nutriënten kunnen worden opgenomen voor een normale ontwikkeling van het veulen. Dit kan leiden tot ondergewicht bij de geboorte; vertraagde groei, later in pubertijd komen, … - Overvoeding/obese merrie kan al problemen geven vanaf de inseminatie (bemoeilijkt het drachtig worden) en kan problemen geven bij de verdere ontwikkeling na de geboorte. Veulens afkomstig van merries die overvoed werden tijdens de dracht met suikerrijk eten of obese merries hebben onder andere een verhoogd risico op de ontwikkeling van ocd letsels . Merries die toch hogere energie behoefte hebben tijdens de dracht (sterk vermageren) kunnen geholpen door een krachtvoer aan te bieden die armer is aan suiker en aan te vullen met een kwaliteitsvolle olie, rijk aan omega-3 vetzuren. - Een uitgebalanceerde voeding, voornamelijk in de 2 de helft van de dracht is dus van cruciaal belang voor de ontwikkeling van het (toekomstig)veulen. Ondervoeding/gebalanceerde voeding/Te veel voeding voor het veulen Net zoals bij de drachtige of lacterende merrie zal een ondervoeding of een te veel aan voeding resulteren in veulens die gevoeliger zijn aan het ontwikkelen van allerlei aandoeningen zoals OCD, arthrose, … Eiwitten, vitamine en mineralen voor de merrie/veulen Tijdens de (latere)dracht, lactatie en de ontwikkeling van het (toekomstig) veulen is er een verhoogde nood aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Voor een goede melkproductie heeft de merrie nood aan voldoende eiwitten en aan essentiële aminozuren. Een te kort aan eiwitten voor de merrie kan een vermindering in melkproductie geven en dus verandering in groei bij het veulen. Dit kan resulteren in ontwikkelings- en groeistoornissen zoals OCD Vitaminen kunnen de kwaliteit van de colostrum en de melk verbeteren. Vitamine E en B-caroteen kunnen de concentratie van antistoffen in het colostrum verbeteren en zo het veulen helpen bij de eerste levensmaanden. Alsook, vitaminen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de beenderen en het bewegingsapparaat van het veulen. Mineralen spelen een essentiële rol bij de ontwikkeling van het bot en kraakbeen bij het ontwikkelende veulen. Zo zullen veulens afkomstig van merries met een te kort aan mineralen een hogere kans hebben op ocd dan veulens afkomstig van merries die dit niet hadden. Hierbij is het belangrijk dat er voldoende calcium, fosfor, koper en zink in de voeding aanwezig zijn en dit in de juiste verhoudingen. Voor veulens die overschakelen van het drinken van melk naar de combinatie melk en het eten van vaste voeding is de hoeveelheid mineralen en hun verhoudingen ten opzichte van elkaar belangrijk. Net als bij de drachtige merrie is het hierbij ook belangrijk dat er voldoende calcium, fosfor, koper en zink in de voeding aanwezig is en dit in de juiste verhoudingen. Een te kort of een foutieve verhouding geeft een hoger risico op het ontwikkelen van ocd en andere afwijkingen. Bij vragen over een juist dieet voor jouw paard/veulen aarzel niet om contact op te nemen. Why good management and nutrition of the pregnant mare/foal are important for the long-term health of a foal/horse Today, horses are primarily bred to perform in demanding sports competitions as adults. Besides genetic factors, the environmental conditions in which the young animal develops and grows are important for the future health and disease of the adult horse, such as growth disorders and OCD. Knowledge of the influence of these environmental factors is currently relatively limited. The available data do show the significant role of the environment in body structure, joint and bone quality, cardiovascular functions, etc. Based on the above, adequate management of the broodmare and foal can be considered as an important foundation for the early and late development (well-being, health, and athletic skills) of the (future) foal. For many, the countdown has begun... maybe another two or three months until the big moment arrives... two or three crucial months... The nutrition of the mare is of utmost importance during this period and plays a crucial role in preventing developmental disorders in the foal. Undernutrition/balanced nutrition/Excessive nutrition/obese mare during pregnancy - Undernutrition of the mare during pregnancy is not only caused by insufficient feeding. This can also result from improper composition of feed or prolonged illness in the mare, preventing sufficient intake of the right nutrients for normal foal development. This can lead to low birth weight, delayed growth, later puberty onset, etc. - Overfeeding/obese mare can cause problems starting from insemination (hinders conception) and can lead to issues in further development after birth. Foals from mares overfed during pregnancy with sugary diets or obese mares have an increased risk of developing OCD lesions, among other issues. Mares that still have higher energy needs during pregnancy (severe weight loss) can be helped by offering a concentrate feed that is lower in sugar and supplemented with high-quality oil rich in omega-3 fatty acids. - Balanced nutrition, especially in the second half of pregnancy, is crucial for the development of the (future) foal. Undernutrition/balanced nutrition/Excessive nutrition for the foal Just like with the pregnant or lactating mare, undernutrition or overfeeding will result in foals that are more prone to developing various conditions such as OCD, arthritis, etc. Proteins, vitamins, and minerals for the mare/foal During (later) pregnancy, lactation, and the development of the (future) foal, there is an increased need for proteins, vitamins, and minerals. For good milk production, the mare needs sufficient proteins and essential amino acids. A deficiency in proteins for the mare can lead to reduced milk production and thus changes in foal growth. This can result in developmental and growth disorders such as OCD. Vitamins can improve the quality of colostrum and milk. Vitamin E and beta-carotene can improve the concentration of antibodies in colostrum and help the foal in the first months of life. Also, vitamins play a crucial role in the development of the bones and musculoskeletal system of the foal. Minerals play an essential role in the development of bone and cartilage in the developing foal. Foals from mares with mineral deficiencies are more likely to develop OCD than foals from mares without deficiencies. It is important that there is sufficient calcium, phosphorus, copper, and zinc in the diet and in the correct proportions. For foals transitioning from drinking milk to a combination of milk and solid food, the amount of minerals and their ratios to each other are important. Like with the pregnant mare, it is also important here that there is sufficient calcium, phosphorus, copper, and zinc in the diet and in the correct proportions. A deficiency or incorrect ratio increases the risk of developing OCD and other abnormalities. If you have any questions about a proper diet for your horse/foal, do not hesitate to contact us.
door 476757_equinevets.be 13 januari 2024
Het is zo ver... we gaan er voluit voor ! Van de passie voor paarden mijn beroep kunnen maken als paardendierenarts dat was voor mij een droom die werkelijkheid werd. In juni 2019 studeerde ik af aan de Ugent als dierenarts, richting paard. Al mijn stages, zowel in het binnen- als in het buitenland, werden gepresteerd in bekende paardenklinieken. Na het afstuderen, en om nog meer praktische skills onder de knie te krijgen, deed ik een internship in de Bosdreef . In deze, één van Europa's gekendste klinieken, kreeg ik mijn basis mee door de deskundige begeleiding van topspecialisten. Na mijn internship bood zich de geweldige opportuniteit aan om als dierenarts aan de slag te kunnen bij Stephan Conter van Stephex Stables. Gedurende 4 jaar kon ik hier een onbeschrijfelijke ervaring opdoen. In die periode kreeg ik de mogelijkheid om met topdierenartsen samen te werken én om over de gezondheid en prestaties van sportpaarden met deze specialisten te overleggen. Dikke merci Stephan en ook de collega’s Frederick, Willem en Leo... wellicht vergeet ik er dan nog een aantal... sorry daarvoor... jullie kennisoverdracht was spectaculair. Vandaag is het dan zover en start ik als volledig onafhankelijke paardendierenarts. Het beste geven aan onze atleten, want dat zijn ze, wat betreft gezondheid, voeding en prestaties. In die optiek blijf ik zeer gespecialiseerde orthopedische opleidingen volgen en blijf ik overleggen met een ondertussen uitgebouwd netwerk van collega's. Sharing is caring in deze. Je kan bij mij terecht voor peesproblemen, alle orthopedische problemen, aan- en verkoopkeuringen, second opinions. Uiteraard ook voor alle andere zorgen zoals hechtingen, inentingen, opvolgen van dracht en preventieve geneeskunde. Alle moderne apparatuur is ter beschikking om te helpen de juiste diagnoses te stellen. Ondertussen ben ik ook actief als FEI dierenarts en had ik al het genoegen om op verschillende 5* wedstrijden de behandelende dierenarts te kunnen zijn. Op vraag van een grote Belgische verzekeraar ben ik ook sinds een paar maanden hun specialist bij schadegevallen met paarden. U kan mij bereiken via telefoon op het nummer 0032 498 35 70 13 of via mail lucas@equinevets.be en neem zeker eens een kijkje op mijn website www.equinevets.be . Ik kijk er al naar uit mijn kennis en advies met jullie te mogen delen... Sharing is caring! Lucas Troch  Eng: The moment has arrived, and I am thrilled to announce that I am embarking on a new chapter with unwavering determination! Transforming my passion for horses into a fulfilling profession as an equine veterinarian has been a dream come true. In June 2019, I graduated from Ugent with a specialization in equine medicine. Throughout my academic journey, I undertook internships, both locally and internationally, in renowned equine clinics. Post-graduation, I further honed my practical skills through an internship at De Bosdreef Equine Clinic—one of Europe's preeminent establishments. Under the expert guidance of leading specialists, I solidified my foundation in equine healthcare. Following my internship, a wonderful opportunity presented itself to work as a veterinarian with Stephan Conter of Stephex Stables. Over four years, I gained an indescribable experience. During this period, I had the privilege to collaborate with top veterinarians and engage in discussions about the health and performance of sport horses with these specialists. Big thanks to Stephan and also to colleagues Frederick, Willem, and Leo... I might be forgetting a few more... my apologies for that... your knowledge transfer was spectacular. Today is the day, and I embark on my journey as a fully independent equine veterinarian. Offering the best to our athletes, because that's what they are, in terms of health, nutrition, and performance. Driven by a commitment to excellence, I will continue to pursue highly specialized orthopedic training and collaborate with a well- established network of colleagues. Sharing knowledge is integral in this field. I am well-equipped to address a range of issues, from tendon problems and orthopedic issues to pre-purchase and sales examinations and second opinions. Additionally, I offer services for general concerns such as stitches, vaccinations, pregnancy follow-ups, and preventive medicine, leveraging modern equipment to ensure accurate diagnoses. Simultaneously, I am also active as an FEI vet and have had the pleasure of serving as the treating veterinarian at various 5* competitions. In response to the request of a prominent Belgian insurer, I have been their specialist in equine-related claims. For inquiries, please contact me at 0032 498 35 70 13 or via email at lucas@equinevets.be . Explore my website at www.equinevets.be for more information. Warm regards, and I look forward to assisting you. Lucas Troch
door https://cbc-bcp.be/mijn-inrichting/ 10 februari 2022
Nieuwe europese diergezondheidswet: verplichte registratie van plaatsen waar paarden gehouden worden
Share by: